google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Certifiering av släktforskare?

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

söndag 18 juli 2010

Certifiering av släktforskare?

Bloggaren Helena Björk har föreslagit certifiering av släktforskare. I förstone kan det förefalla vara en bra idé, men certifiering innebär också en hel del mer än att bara upprätta viss kvalitetspraxis. Det finns väl utarbetade procedurer och tankar kring certifiering av professioner på internationell nivå.

Att certifiera släktforskare innebär att man utnämner släktforskningen till en profession. Definitionen av en profession är att den behärskar ett område som är alltför komplicerat för lekmän att själva utöva. De äldsta professionerna är präster, läkare och jurister. De behärskar i ordning  kunskapen om guds vilja, hur man bota sjuka och det juridiska systemet.

Generalreglerna för en profession är att de 1) alltid måste sätta kunden/klientens intresse före professionens, 2) alltid sätt kundens/klientens intresse före sina egna. Av den exklusiva kunskapen följer att ingen annan än professionen själva kan avgöra vad som är god praxis. Av detta följer att professionen själva måste sätta upp kriterierna för god praxis och även se till att de efterföljs. Man måste utarbeta en uppsättning etiska regler.

Om det uppenbarligen är så att professionens utövning strider mot allmänt rättsmedvetande, moral eller sunt förnuft så kommer professionen ifråga att få dåligt ryckte och förlorar sitt anseende.

Ofta fungerar det på så sätt att dålig praxis straffas hårdare av professionen själv än av rättssystemet (uteslutning). De regler som sätts upp är emellertid ofta tveeggade. Den advokat som företrädde Tomas Qvick menade exempelvis, grundat på yrkets etiska regler, att det var i klientens intresse att bli dömd för ett stort antal brott för att få uppmärksamhet. Att då hävda att klienten fabulerade skulle strida mot klientens intresse även om advokaten som professionell jurist misstänkte detta. Att således verka för ett friande av en klient som vill bli dömd vore enligt denna logik oetiskt.

Samma problem kan otvetydigt uppstå för en släktforskare som förväntas finna nobla anor för en klient där sådana uppenbarligen inte finns. Alternativet är att man bara regelstyr procedurer, inte resultatet, som i ISO-standard och då är man lika illa ute avseende kvalitén på resultatet. Man kan mycket väl utföra allt rätt, men komma fram till fel resultat, lika väl som man kan komma fram till rätt resultat på okonventionella vägar eller fabricera logiska beviskedjor som leder till fantasiresultat som många av våra historiska genealoger har gjort.

Frågan är om genealogin har ett så stort ekonomiskt och allmänt intresse att man behöver certifiera det som profession. De flesta av oss ser väl släktforskningen som en hobby och i de fall vi tar hjälp av genealoger av yrket så får vi nog söka värdera deras arbete själva från fall till fall. Att någon av de stora släktforskarföreningarna skulle upprätta någon sorts checklista för vad en som säljer sina släktforskarkunskaper borde räcka.

Ovanstående text är utdrag och bearbetning av föreläsningar i ämnet professionell etik som jag hållit vid Chalmers tekniska högskola och Hong Kong Polytechnic University.

6 kommentarer:

  1. Kul med lite respons, min tanke med certifiering är att frivilligt gradera sina kunskaper och färdigheter inom släktforskning. Självklart ska det vara på hobbynivå och inte utesluta någon. Certifieringen skulle kanske ge ökad tillgång av information i kontakt med myndigheter. En certifiering visar på att man kan hantera personinformation om släktforskning på ett korrekt sätt. Eftersom mer och mer personinformation blir tillgänglig tycker jag att det följer en slags medvetenhet och ansvar om hur man använder denna information så att den inte missbrukas.
    Rätt eller fel väg att gå vet jag inte men det ska bli intressant att se vad andra tycker om detta.

    SvaraRadera
  2. Hej Helena

    Kul att du startat den här diskussionen. Många är intresserade och frågan har behandlats förr. Kolla också reaktionerna på din blogg på Facebook - http://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=133457113332031
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  3. Hejsan!
    Jag vill så gärna börja släktforska och det är speciellt en viss persons bakgrund som jag vill ha lite klarhet i. Dvs min pappas farmor.
    Tyvärr gick hon bort -98 och lämnade oss frågande "vem var hon egentligen?"
    Vi vet nästan ingenting om henne.. bara att hon blev bortlämnad som liten..
    Vart ska jag börja och hur gör jag? Vilken information är viktigast att ha i början?

    SvaraRadera
  4. Hej Lina
    Din situation är lite som i min släkt. Läs Hur jag började så ser du att min far också blev "bortlämnad" som liten och vi hade oerhört svårt att ta reda på vem hans far var.

    Du måste alltid börja med att skriva ned allt du vet om din farfars mor. Var och när hon föddes, giften etc. Du får sedan gå baklänges. Var föddes hon? - troligen på något hem för mödrar som "kommit i olycka". Har du tur finns det noterat vilka föräldrarna var eller åtminstone mamman. Ibland står det moderns hemsocken, vilka som var närvarande vid dopet, vem som betalade för barnets uppfostran/bortadoptering. Det finns några intressanta artiklar i senaste numret av Släkthistoriskt forum just om barnhusbarn. Du kan nog hitta den på biblioteket eller närmaste släktforskarförening.
    Det du har framför dig är bland det svåraste man kan ta sig för, dvs sk oäkta barn, men ta det steg för steg och ha tålamod. För min far tog det 75 innan han fick veta vem hans far var.
    Om du vill lära dig mer om släkforskning kan du ta min nybörjarkurs - där finns ganska mycket om liknande frågor. Klicka på annonsen ovan till höger eller gå HIT
    Du kan också be om hjälp på Anbytarforum eller på Facebook där det finns några grupper om släktforskning. Se http://slaktforskning.blogspot.com/2010/06/facebook-har-numera-mangder-av-grupper.html

    SvaraRadera
  5. Hej igen Lina
    Om du har fler frågor så kan du enkelt ställa dom på Facebook så skall jag eller någon annan försöka svara så gott vi kan.
    Mvh
    Jan

    SvaraRadera
  6. Ett tips till Lina
    Om du inte vet något om din farfars mor så börja med att ringa Skatteverket och be att få ut hennes personbevis. Tala med en handläggare och be att få ett 102-bevis med alla relationer. Det kostar inget. Helst bör du ha hennes personnummer, men det går nog bra med fullständigt namn och senaste bostadsadress också.
    Lycka till

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...