google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Släktforskning för noviser: Gratis ordbehandling i "molnet" och för datorn

En blogg om släktforskning som är helt oberoende från de stora kommersiella sajterna och är rankad som en av de bättre av flera bedömare. Om du är nybörjare som släktforskare eller funderar på att börja släktforska kanske du kan ha nytta av mina vedermödor och glädjeämnen. Jag kommer att ta upp sådant som jag tycker har varit svårt som nybörjare i släktforskning. Jag kommer också att tipsa om program och websidor jag har haft nytta av, men också berätta om min egen släktforskning.

lördag 10 december 2011

Gratis ordbehandling i "molnet" och för datorn

Olika abonnemang och programvaror drar stora kostnader för oss släktforskare. Dom pengarna vill man ju gärna lägga på det man bäst behöver för sin släktforskning. Utöver släktforskarprogrammen behöver man ju emellertid en del andra program, som kostar ganska mycket. De flesta har väl någon version av Microsoft Officepaketet i sin dator och inser att det gör ett jättehål i plånboken när man skall uppgradera det, även om man nöjer sig med billigaste versionen.

Numera finns emellertid ett ganska stort antal gratis program som gör liknande saker som Microsofts paket och dom flesta är riktigt bra om man inte är en väldigt avancerad användare.

Det finns lite olika typer av gratispaket. Det är dels de som precis som Microsoft Office har både ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram och en del andra funktioner. Det finns dom som bara är ordbehandlare. Bland ordbehandlare finns allt från oerhört enkla till mer avancerade. Det finns också två olika lösningar rent tekniskt. Den ena är det vanliga att man laddar ned ett program på sin dator och sparar alla filer på datorn, det andra arbetar mot, det man idag kallar, "molnet".

Att arbeta mot "molnet" innebär enkelt uttryckt att man inte har några program på sin dator och inga filer heller om man inte vill. Precis som det länge varit på stora företag ligger alla program på en server som man kopplar upp sig mot. Skillnaden är att servern i det här fallet ligger någonstans ute i världen, inte på en annan våning i huset.

Att arbeta mot "molnet" kan ju tyckas lite riskabelt ur integritetssynpunkt och där är det lite olika för olika tjänster. I en del fall, som Microsoft Office Web App måste du vara registrerad i Windows Live och dom vet ju vem du är. Andra som exempelvis Google Docs begär visserligen en registrering, men du behöver bara ange en emailadress och ett lösenord, inga andra personuppgifter.

Det som är speciellt när man arbetar mot "molnet", förutom att det är aningen långsammare än när man arbetar med ett program på datorn, är att man är totalt flexibel. Man kan använda sitt program och komma åt sina filer precis var som helst där det finns en Internetkopplad dator. Däremot ligger man risigt till om man inte har Internetkoppling tillgänglig. En annan funktion som är fullt utbyggd med dessa program är att många kan arbeta på samma texter samtidigt och alla har den senaste versionen tillgänglig hela tiden. Att samarbeta om texter har man även kunnat göra på vanliga program, men det har varit väldigt bökigt med skickande hit och dit och hålla reda på versioner.

För oss släktforskare är det speciellt värdefullt att kunna arbeta flexibelt. En del av dom här programmen kan användas i en smartphone och då har man ju sin ordbehandlare och alla dokument med sig var man än bedriver sin forskning.

De mest avancerade programmen som du kan ladda ned gratis till din dator är Open Office och LibreOffice. Båda är gjorda med utgångspunkt från Microsoft Office och man känner sig hemma om man är van vid att arbeta med de programmen.

Även på "molnet" finns hela officepaket, till och med en gratis version av Microsoft Office. Det heter Office Web Apps och fungerar i stort sett som du är van vid från den vanliga versionen. Den stora konkurrenten är Google Docs, som trots namnet är ett helt officepaket. Ett annat paket är ThinkFree.
Förutom dessa paket finns ett antal mer eller mindre avancerade text- och ordbehandlare gratis. Några exempel är QuietWrite, Etherpad, ZohoWriter och WriteBoard. Det finns många fler, som man kan testa gratis en tid och som sedan tar en lite kostnad för användning och lagring, men dom nämner jag inte i här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...